favorite Betala med Swish
favorite Fri frakt från 500kr
favorite 1-3 dagars leverans

7 tecken på att du bör kontrollera din hörsel

Det kan vara svårt att uppfatta att din hörsel blivit sämre då det kommer gradvis. Dessutom så anpassar hjärnan snabbt och hur ska man veta att man inte hör saker som man inte hör? Vi på PowEar har tagit fram sju tecken på att du har nedsatt hörsel.

 

1. Du höjer ofta volymen

Ett tecken är att du ständigt höjer volymen på TVn, radion och andra enheter. Du har ofta volymen nära max och din familj kommenterar på din valda ljudnivå. Att höja ljudnivån är något som många med hörselskador gör för att kompensera sin nedsatt hörsel.  Volymen du väljer kan ge en bra indikation på statusen för din hörsel.

 

2. Du ber människor upprepa sig

Om du ofta måste be människor du pratar med upprepa sig eller tala högre så kan det vara ett tecken på att du borde kolla upp din hörsel. Med nedsatt hörsel så är det vanligt att du hör ord men orden låter otydligt. Det kan uppfattas som att du hör bra men den du talar med mumlar även om det i själva verket är tvärtom. Håll koll på hur många gånger de du pratar med måste upprepa sig för en indikator på om du borde boka hörselkontroll.

 

3. Du hör ett konstant ringande ljud

Fenomenet kallas för tinnitus. Ljudet skiljer sig från person till person. Det kan tillexempel  vara tjutande, susande, pysande eller ringande. tinnitus uppkommer efter exponering av höga ljud. En hörselkontroll kan se hur din hörsel har påverkat då förlorad hörsel ofta är en bieffekt.

 

4. Du har svårt att förstå barns röster

En av de första tecknen på att du har nedsatt hörsel är att du inte längre hör de högsta och lägsta frekvenserna. Det gör att det kan vara svårt att uppfatta barns röster då de pratar på en hög frekvens. Om du har svårare att förstå barns tal så se det som ett tecken på att kan förlorat förmågan att uppfatta högre frekvenser.

 

5. Du har svårt att hänga med i konversationer

Med nedsatt hörsel så kan det vara svårt att hänga med i konversationer med flera deltagare, speciellt i högljudda miljöer. Problem med hörsel kan skapa svårigheter i att uppfatta röster men även lokalisera var de kommer ifrån. Om du märker att du undviker sociala miljöer för att du har svårt att uppfatta dem så är det en viktig signal på att du borde kontrollera din hörsel. Utan hjälp så kan människor förlora känslan av samhörighet och möjligheten att kommunicera på ett effektivt sätt.

 

6.Du upplever ofta yrsel

En stor del av vårt balanssinne hanteras våra öron. Vårt inre öra förbinder vår hörsel med balans. Om du därför har problem med återkommande yrsel så kan det vara ett tecken på att du har drabbats av nedsatt hörsel.

 

7. Du kan inte uppfatta var ljud kommer ifrån

Vår hjärna använder båda våra öron för att uppfatta var ljud kommer ifrån. Om ett av våra öron inte kan höra så kan hjärnan inte bestämma var ljudet härstammar från viket kan uppfattas som konstigt. Om du hör ljud men har svårt att placera var så kan det vara ett tecken på att ett av dina öron har problem.