favorite Betala med Swish
favorite Fri frakt från 500kr
favorite 1-3 dagars leverans

Laboratorietest med hörapparatsbatterier

Olika hörapparater drar olika mycket ström

Vid låg belastning ser de flesta batterier ganska lika ut. Men det är stor skillnad vid hög belastning! Batterier som är bra vid hög belastning är också bra vid låg belastning. Därför säljer vi bara batterier med bra prestanda vid hög belastning. Då kan du vara säker på att de har goda egenskaper oavsett hur mycket ström din hörapparat drar.
Diagrammen nedan avslöjar tydligt den stora skillnaden mellan olika batterimärken.  Det kan skilja mer än 60 % vid hög belastning. Alltså från 56 tim till 91 tim drifttid! Vid låg belastning däremot varierar livslängden mellan 120 och 150 timmar, dvs 25 % skillnad.

 

Batteri typ 13 vid hög belastning (390 ohm)

 

Batteri typ 13 vid låg belastning (600 ohm)

 

 

 

Test av CI-batterier typ 675

Det förs många diskussioner om vilket batteri som håller längst, och eftersom vi inte hade testat några själva, tog vi reda på hur man skulle göra enligt internationell standard (IEC). I korthet går det ut på att batterierna först luftas i 30 minuter, därefter testas de i tolv timmar, vilar i tolv, belastas igen i tolv timmar i enlighet med standardiserade regler. Testet skall göras vid 25 grader omgivningstemperatur. Standarden föreskriver två olika belastningsprofiler, en normal lägre och en högre som ungefär motsvarar förbrukningen på ett cochleaimplantat.

På ett laboratorium genomförde vi IEC-tester med den högre belastningen på ett tiotal fabrikat och kunde konstatera stora skillnader i livslängd. De batterier som hade markeringen cochlea hade längre urladdningstider men vi kunde också  – tyvärr- konstatera att det kvicksilverfria alternativet hade kortare urladdningstid.

MEN – vad säger det egentligen för en hörapparatbärare? Inte så mycket, eftersom standarden inte tar hänsyn till hur batterierna används i verkligheten.

Hörapparaten bärs nära huvudet, vi har uppmätt en temperatur på 31-32 grader på batterierna (alla kemiska processer är temperaturkänsliga) och de flesta bär sin hörapparat hela den vakna tiden. Vi har använt en MedEl Opus II som referens och mätt upp en strömförbrukning och konstaterat att den ligger nära standarden för s.k. högt strömuttag.

 

 

Obs att den yttre ljudmiljön inte påverkar strömförbrukningen. CI drar lika mycket oavsett om det är tyst eller bullrig miljö.

vår referensmodell

IEC normalförbrukning

IEC hög last

Temperatur

31-32 grader

25 grader

25 grader

Strömförbrukning

8,1 mA, momentan topplast 24 mA under 0,1 sekunder varannan timme

5 mA, momentan topplast 15 mA under 0,1 sekunder varannan timme

8 mA, momentan topplast 24 mA under 0,1 sekunder varannan timme

Cykel

last under 16 timmar, vila 8 timmar

last under 12 timmar, vila 12 timmar

last under 12 timmar, vila 12 timmar

 

 

Resultaten av testerna ser ut så här: