favorite Kvicksilverfria batterier
favorite Fri frakt från 500kr
favorite 1-3 dagars leverans

Varför har vi två öron?

Du kanske har fått höra som barn att vi har två öron och en mun eftersom vi ska lyssna dubbelt så mycket som vi pratar. Det kan finnas en uns med sanning i detta men det finns mycket mer bakom binaural hörsel (att höra med två öron).

Våra öron är skapta för att tolka ljudvågor i vår omgivning. Med nedsatt hörsel i ett öra så kan det vara svårare att uppfatta var ljud kommer ifrån utan hjälp från det andra örat. Öron jobbar tillsammans för att lokalisera var ljud kommer ifrån. Att ha två öron hjälper dig att förstå var i din omgivning som ljud kommer ifrån. Detta koncept kallas för binaural hörsel. 

Bättre lokalisering

I sociala situationer så gör två öron enklare att uppfatta ljud. Om du har problem med att höra vad människor säger till dig så finns det risk för att du det kommer med onödig stress.  Med två öron så blir ljudet med balanserat och kan till och med låta med naturligt. Det är för att när du hörseln i ditt ena öra är nedsatt så skapar det en konstig känsla då hjärnan blir stimulerar på ett ojämnt sätt.

 

Bättre ljudkvalité

Två öron gör att ljudet fördelar mellan två öron vilket gör det enklare att tolerera höga ljud. Förmågan att höra klart i båda sina öron är viktigt i det vardagliga livet för att minska påfrestningar på hjärnan och skapa ro i själen. Även om människan inte längre är beroende av en binaural hörsel för överlevnad så finns det fördelar med att ha två fungerande öron. Studier har visat att barn med bilaterala cochleaimplantat före tre och halv års ålder har bäst möjlighet att utveckla språkkunskaper, medan vuxna med bilaterala hjälpmedel har bättre erfarenhet av sociala situationer och är mindre utsatta för isolering och tillbakadragande p.g.a. hörselnedsättning. I takt med att vår förståelse av binaural hörsel utvecklas så kommer tekniken inom hörapparatsteknologin att utvecklas.